De invloed van slaap
Als we het druk hebben, is slaap vaak het eerste dat erbij inschiet. Wanneer je een deadline moet halen of een avondje bij wilt kletsen met vrienden, krijgt dat immers vaak prioriteit boven een goede nachtrust. Onverstandig! Slaap is namelijk goed voor heel wat meer dan een fris hoofd, en zeker wanneer je sport of probeert af te vallen, is het belangrijk om genoeg uit te rusten. Benieuwd hoe dat werkt? We leggen je een paar van de belangrijkste voordelen uit.
Concentratie
Wanneer je goed geslapen heb, ben je helderder. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar de voordelen die dat oplevert, reiken nog heel wat verder. Zo zorgt een goede nachtrust ervoor dat je betere en meer weloverwogen keuzes maakt – ineens lukt het wel om naar de sportschool te gaan in plaats van op de bank te blijven hangen! Daarnaast verbetert je concentratie significant. Ook dat komt je sportprestaties natuurlijk ten goede: je kunt een oefening beter uitvoeren, waardoor hij meer resultaat geeft en je minder snel blessures oploopt.
Spierherstel
Allereerst herstelt je lichaam zich tijdens het slapen. Na een intensieve sportsessie is een goede nacht dus onmisbaar: beschadigingen in je spieren worden gerepareerd en kleine pijntjes van het sporten verdwijnen weer. Slaaptekort heeft echter nog een nadeel voor sporters: het veroorzaakt een toename van het hormoon cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Wanneer je lichaam zo in een constante staat van stress gebracht wordt, kost dat veel energie – energie die vooral uit eiwitten wordt gehaald. Op die manier wordt er dus spierweefsel afgebroken! Zorg dat je harde werk in de sportschool niet op die manier teniet wordt gedaan en duik gewoon op tijd je bed in.
Vetverlies
Van slaaptekort kun je aankomen, zo simpel is het. Naast cortisol worden er namelijk ook nog andere hormonen aangemaakt bij vermoeidheid, zoals ghreline. Dit is een stofje dat eetlust opwekt – vooral de trek in vette en calorierijke producten. Intussen neemt de hoeveelheid van het hormoon leptine juist af – terwijl dit hormoon zorgt voor een verzadigd gevoel na het eten. Die combinatie van meer honger en minder verzadiging is natuurlijk niet gunstig. Tel daar de eerder genoemde neiging om onverstandige beslissingen te gaan maken bij op, en je begrijpt waarom een slechte nachtrust voor gewichtstoename kan zorgen.
Problemen met slapen? Probeer eens deze muziek