Reisdocumenten en voorwaarden reisorganisaties. Wat kun je verwachten?

U gaat op vakantie en wilt graag weten wat uw rechten en plichten zijn. Hier onder lichten wij de meest voorkomende criteria toe.

Reisdocumenten- en bescheiden

Reisduur

Op het voucher treft u de reisduur in nachten aan, voor het afsluiten van uw verzekering heeft u het aantal dagen nodig (inclusief reisdagen).

Verzekeringen

Wij adviseren u nadrukkelijk uiterlijk binnen 5 dagen na boeking een annulerings- en/of reisverzekering af te sluiten. Het komt helaas nog steeds voor dat er zich calamiteiten voordoen terwijl men geen verzekering heeft afgesloten.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor kosten als gevolg van omstandigheden die ons niet kunnen worden toegerekend en waarvoor passende verzekeringen dekking bieden. Goed verzekerd op reis gaan kan u een hoop geld besparen!

Reisbescheiden

Reisdocumenten

U bent er persoonlijk verantwoordelijk voor dat u aan alle vereiste formaliteiten voldoet voordat uw reis aanvangt. Natuurlijk kunt u altijd informatie opvragen bij het verkeersbureau of de ambassade van het land van bestemming.

Reizigers met een niet Nederlands paspoort adviseren wij uitdrukkelijk vooraf informatie in te winnen over de eventueel benodigde visa bij de desbetreffende ambassade en/of verkeersbureau. Houdt u er rekening mee dat tegenwoordig een paspoortaanvraag minimaal 5 werkdagen duurt.

Aansprakelijkheid bij boeking

Degene die een reis boekt voor (ook) andere deelnemers is hoofdelijk aansprakelijk voor alle anderen die hij/zij aanmeldt. Ten aanzien van minderjarige reizigers (jonger dan 18 jaar) moet worden aangetoond dat ouders of voogden toestemming hebben verleend.

Vrijblijvend aanbod

Bij boeking is sprake van een vrijblijvend aanbod dat door de reisorganisator kan worden herroepen, dat zal bijv. moeten gebeuren indien de reis is volgeboekt.

Dit herroepen is mogelijk binnen 8 kantooruren nadat het aanbod is aanvaard. Indien u een reservering maakt via de website krijgt u zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk de eerstvolgende werkdag de definitieve bevestiging hiervan per email/ of telefonisch.

 

Uw vliegreis

Vluchtschema’s chartervluchten

Indien op uw bevestiging en of reisdocumenten vluchtnummers met de daarbij behorende vluchttijden vermeld staan, zijn deze echter altijd onder uitdrukkelijk voorbehoud, aangezien het kan voorkomen dat deze vluchtschema’s, om welke reden dan ook, kunnen wijzigen.

Voor wijzigingen zijn wij niet aansprakelijk en verantwoordelijk aangezien deze door de luchtvaartmaatschappijen worden vastgesteld en wij hierop geen enkele invloed kunnen uitoefenen. Het kan voorkomen dat u aankomt of vertrekt op een andere luchthaven dan de oorspronkelijke, wegens een afwijkend reisschema.

Technische en organisatorische redenen kunnen er de oorzaak van zijn dat ook op de dag van vertrek uit Nederland of bij de terugvlucht uit het buitenland wijzigingen dienen te worden aangebracht t.a.v maatschappij, type vliegtuig en/of vluchtschema.

Vertragingen

Ieder jaar worden vliegvakanties populairder in Europa en dus neemt de drukte in het luchtruim nog steeds toe. Aangezien het luchtverkeer op Europees niveau gereguleerd wordt, komt het steeds vaker voor dat bepaalde vluchten, ongeacht de luchtvaartmaatschappij, vertragingen oplopen als gevolg van de extreme drukte in het luchtruim.

Behalve hierdoor, kunnen vertragingen ook bewerkstelligd worden door stakingen en/of stiptheidsacties, redenen van technische aard, extra veiligheidscontroles of niet gearriveerde medepassagiers.

Wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden en de gevolgen van het missen van eventueel aansluitend openbaar vervoer, of het mislopen van eventuele afhalers, alsmede alle eventuele extra gemaakte kosten van andere aard, komen voor uw eigen rekening.

Teletekst

Wij raden u aan om voor vertrek Teletekst te raadplegen met betrekking tot de actuele vertrektijden. Ook thuisblijvers/ophalers kunnen hier exacte gegevens over uw aankomst vinden.

U kunt de actuele tijden opvragen op www.schiphol.nl, wij raden u aan in geval van vertragingen altijd de tijden te verifiëren bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. Voor de telefoonnummers kunt u contact opnemen met 0900 – schiphol / 0900 – 72447465.

Baby’s mee

In verband met veiligheidsvoorschriften aan boord van de vliegtuigen mag 1 begeleidende niet belast zijn met de zorg van 2 of meer meereizende baby’s/kinderen in de leeftijdsgroep van 0 t/m 1 jaar. M.a.w. 2 baby’s/kinderen in deze leeftijdsgroep moeten tenminste door 2 volbetalende volwassenen begeleid worden.

Bagage

Op alle vluchten mag u 20 kg bagage per persoon gratis meenemen, dit geldt ook voor kinderen vanaf 2 jaar. Voor kinderen onder de twee jaar is toegestaan: 1 buggy en 1 tas met een totaal gewicht van 10 kilo. Passagiers reizend met een inklapbare rolstoel, krukken of andere orthopedische hulpmiddelen mogen deze gratis meenemen.

Dit geldt ook voor kinderen vanaf 2 jaar. Voor overbagage dient u het overbagagetarief bij incheck te betalen. Mocht er onverhoopt schade aan uw bagage ontstaan tijdens uw vlucht, dan dient u dit direct op de luchthaven te melden. U ontvangt dan een PIR-raport, welke u bij uw eigen verzekering kunt indienen.

Uw accommodatie

Vakantie accomendatie

Aankomst en vertrek

Op de dag van aankomst zal uw accommodatie in de loop van de middag gereed zijn, dit is afhankelijk van de accommodatieverschaffer. Een internationale regel bepaalt dat u op de dag van vertrek uw accommodatie om uiterlijk 12:00 uur (appartementen en bungalows meestal 10:00 uur) dient te verlaten.

Meestal is er een mogelijkheid om u op te frissen. U dient dit echter te overleggen met de receptie. Deze internationale regel geldt ook, indien uw terugreis op een laat tijdstip plaatsvindt. Wij verzoeken u vriendelijk deze regel te respecteren.

Verzorging

Bij de verzorgingsvorm logies zijn de maaltijden niet inbegrepen, bij logies/ontbijt begint de verzorging op de dag na aankomst en eindigt op de dag van vertrek met het ontbijt.

Bij half- en volpension en All Inclusive begint de verzorging in het hotel met respectievelijk het diner en/of de lunch op de aankomstdag en eindigt op de vertrekdag altijd met het ontbijt. Indien u door uw vluchtschema laat op uw vakantiebestemming arriveert, kan het voorkomen dat u niet meer aan de het diner kunt deelnemen.

Maaltijden

Indien er weinig gasten in de accommodatie aanwezig zijn (met name in het voor- en naseizoen), kan het voorkomen dat er een keuzemenu geserveerd wordt in plaats van de gebruikelijke buffetmaaltijden. Tevens willen wij u er op wijzen dat het in een aantal hotels gebruikelijk is dat u gepaste kleding draagt tijdens het diner.

Over de keuze van de aangeboden maaltijden kunnen wij helaas geen klachten accepteren. Uiteraard proberen de hotels zoveel mogelijk variatie te bieden in hun maaltijden, maar over smaak valt niet te twisten.

Faciliteiten: gratis/niet gratis

Wij hebben bij het maken van de beschrijvingen zoveel mogelijk objectiviteit betracht. In de beschrijving staan diverse bijzondere faciliteiten beschreven als fitness, sauna, tennisbaan, ligbedden en kluisjes, televisie en airconditioning, wanneer er geen kosten vermeld staan bij de desbetreffende faciliteiten dan impliceert dit niet automatisch dat het gebruik hiervan gratis is, tenzij anders vermeld in de tekst.

Schoonmaak, linnengoed e.d.

Het schoonmaken van uw appartement, bungalow of hotelkamer is bij de reissom inbegrepen. Deze geschiedt over het algemeen bij appartementen/bungalows min. 1 x p.wk en bij hotelkamers dagelijks.

Wisseling van handdoeken ongeveer 3 x p. wk en bedlinnen min. 1 x p. wk. Voor vragen en/of opmerkingen over de schoonmaak kunt u terecht bij de receptie van uw accommodatie.

Wangedrag

Bij ernstig wangedrag houden wij c.q. accommodatieverschaffers, ons het recht voor u na een eerste waarschuwing de toegang tot uw accommodatie te ontzeggen. Daarnaast kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld voor het wangedrag van andere gasten.

Airconditioning/heteluchtverwarming

Deze wordt meestal centraal bediend en is vaak uitsluitend gedurende de warmste/koudste maanden operationeel. Bovendien wordt deze vaak alleen, gedurende een aantal uren dat de gasten zich doorgaans op hun kamers bevinden, ingeschakeld. Soms kan men alleen tegen een toeslag die ter plaatse voldaan moet worden hierover beschikken.

Foto’s

De interieurfoto’s geven een beeld van wat u ongeveer kunt verwachten in uw vakantieverblijf, echter niet altijd zijn alle kamers hetzelfde. In dergelijke gevallen hebben wij ter illustratie gekozen voor een gemiddeld interieur. Het kan daarom voorkomen dat uw vakantieverblijf niet helemaal overeenkomst met de gepubliceerde foto.

Indeling van uw appartement

Over het algemeen bestaat een 1-kamer appartement uit een woon/slaapkamer met hierin een kitchenette of een aparte keuken. Een 2- en 3-kamer appartement bestaat meestal uit een woon/slaapkamer met kitchenette of aparte keuken en 1 resp. 2 slaapkamers.

Eenpersoonskamer

Wij maken u erop attent dat wanneer u kiest voor een verblijf in een éénpersoonskamer u er rekening mee dient te houden dat deze vaak minder faciliteiten biedt en minder gunstig gelegen kan zijn dan de tweepersoonskamers in dezelfde accommodatie.

Let wel, dit is geen algemene regel maar wel een veel voorkomend verschijnsel. In nieuwe hotels komt het steeds meer voor dat tweepersoonskamers met een extra toeslag voor alleengebruik worden aangeboden.

Bungalowkamer

Dit is een hotelkamer met ligging op de begane grond en geen bovenburen. Het betreft in dit geval dus geen (vrijstaande) bungalow.

Tweepersoonskamer met extra bed

Indien u met 3 personen voor één hotelkamer boekt, wordt u in veel gevallen ondergebracht in een tweepersoonskamer waarin een extra bed wordt bijgeplaatst. Dit extra bed is niet altijd van hetzelfde formaat, kwaliteit en comfort als de twee “vaste” bedden (dit kan een 2-persoonsbed of aparte bedden betreffen). Dit geldt ook voor de zit/slaapbank.

Aansprakelijkheid t.a.v. accommodatie

Alle deelnemers dienen het object waarvoor zij geboekt hebben fatsoenlijk achter te laten. Schade aan de accommodatie zal vergoed moeten worden. Bij ernstige misdragingen van gasten kan de accommodatieverschaffer genoodzaakt zijn passende maatregel te nemen.

Borgsom

Indien u heeft geboekt voor een appartement of bungalow, kan het voorkomen dat u bij aankomst, wordt gevraagd een borgsom te betalen. Deze borgsom wordt uiteraard bij vertrek gerestitueerd, mits u uw appartement of bungalow in de oorspronkelijke staat achterlaat. Is dit niet het geval, dan heeft de accommodatieverschaffer het recht (een deel van) de borgsom in te houden.

Afbreken van het verblijf

Indien u om welke reden dan ook uw verblijf onverhoopt eerder moet afbreken dan zullen wij dit beschouwen als annulering van het geboekte arrangement. Indien u geen gebruik maakt van de heenreis, vervalt automatisch het geboekte arrangement. Wilt u toch gebruiken van de accommodatie en terugreis dan kan dit in overleg met ons.

Bij problemen

Bij problemen met de accommodatie dient u dit te melden bij de receptie of accommodatieverschaffer. Deze zal er alles aan doen binnen zijn mogelijkheden om uw probleem op te lossen.

Ondanks onze uiterste zorg en begeleiding kunnen zich tijdens uw reis dingen voordoen waar u zich niet mee kunt verenigen. Heeft u kritiek, uit die dan ter plaatse naar ons reisleiding.

Zij hebben de taak het u zo goed als mogelijk naar de zin te maken en kunnen over het algemeen oplossingen vinden die uw kritiek wegnemen. Mocht dit niet mogelijk zijn of kunt u zich niet met de geboden oplossing verenigen, dan bent u verplicht ter plaatse een ANVR klachtenformulier in te vullen.

Dit formulier is verkrijgbaar bij de reisleiding, die het na het invullen zal ondertekenen. Na terugkeer in Nederland en binnen de termijn van één maand kunt u het formulier ter verdere behandeling aan ons voorleggen.

Wij hopen dat u er begrip voor heeft, dat wij zonder dit formulier (waaruit immers blijkt dat u uw klachten reeds ter plekke kenbaar heeft gemaakt) ons niet verplicht voelen uw klachten in behandeling te nemen.

Transfer

Indien u een transfer bijboekt, dient u er rekening mee te houden dat rolstoelen, fietsen, surfplanken en andere afwijkende bagage ten alle tijde niet mee kunnen met de transferbus; i.v.m. plaatselijke verordeningen is het tevens niet toegestaan om huisdieren op de transferbus mee te nemen. In deze gevallen dient u zelf uw transfer te regelen en extra te betalen of eventueel ter plaatse een auto (met imperiaal) te huren.