De werking van antivirusprogramma’s en waarom jij er een nodig hebt!

Antivirus software is programmatuur die de functie heeft om computervirussen te identificeren, tegen te houden en te verwijderen van een computer of laptop. Als je gebruik maakt van een computer of laptop in een bepaald netwerk of als je gebruik maakt van internetverbinding op je computer of laptop, heb je altijd antivirus software nodig. Heb je geen antivirus software op je computer of laptop, dan is de kans namelijk groot dat je te maken krijgt met een vervelend virus. En omdat virussen een computer of laptop zelfs zodanig kunnen beschadigen dat je jouw computer of laptop moet afschrijven, is het belangrijk dat je dit voorkomt door goede antivirus software te downloaden.

Welke technieken gebruikt antivirus software?

antivirusprogramma's

Om ervoor te zorgen dat er geen virussen op je computer of laptop komen, maakt antivirus software gebruik van twee technieken. Ten eerste onderzoekt of scant de software bepaalde bestanden in je computer, waarbij er wordt gekeken of er in deze bestanden virussen voorkomen. Omdat er hierbij gebruik wordt gemaakt van een uitgebreide lijst van bekende virussen, kunnen de meeste virussen op deze manier snel en gemakkelijk gevonden worden. Daarnaast onderzoekt en scant antivirus software niet alleen bestanden, maar houdt de antivirus software ook de activiteiten van andere computerprogramma’s in de gaten. Gaan deze verdacht gedrag vertonen, dan kan dit namelijk duiden op een virus. Door zowel te kijken naar bestanden met een lijst van namen van bekende virussen als het gedrag van computerprogramma’s in de gaten te houden, kunnen de meeste virussen met antivirus software opgespoord worden, om direct tegengehouden of verwijderd te worden.

Tegenwoordig worden antivirus softwareprogramma’s meestal gecombineerd met antimalware softwareprogramma’s. Op deze manier kunnen niet alleen virussen tegengehouden worden, maar wordt ook kwaadaardige software in je computer of laptop opgespoord en bestreden. Door antivirus softwareprogramma’s te gebruiken die ook een antimalware functie hebben, is je computer of laptop dus nog beter beschermd. Meer over dit onderwerp kijk dan hier eens, veel bronnen vermeld.

Waarom heb ik antivirus software nodig? 

Een virus op je computer of laptop is niet alleen vervelend, maar kan ook echt schade aanbrengen en voor problemen zorgen. Zo zijn er virussen die je computer of laptop helemaal platleggen en ervoor zorgen dat je een nieuwe computer of laptop moet kopen, maar zijn er ook virussen die jouw persoonlijke gegevens kunnen achterhalen (zoals de inloggegevens bij je bank) en deze kunnen gebruiken voor verkeerde doeleinden. Een virus is dus niet alleen vervelend en hinderlijk, maar kan ook echt voor problemen zorgen. En omdat er steeds nieuwe virussen worden gemaakt en de technieken achter virussen steeds beter en slimmer worden, kun je eigenlijk niet meer zonder antivirus software als je gebruik maakt van een bepaald netwerk of op internet zit met je computer of laptop. Wil je jouw computer of laptop beschermen tegen virussen en jezelf de ellende van een virus besparen, dan wordt dus ten zeerste aangeraden om antivirus software op je computer of laptop te zetten.